Gând razleț (Un altfel de articol!): POVESTEA LUI NEA TOMITA

Gând razleț (Un altfel de articol!): POVESTEA LUI NEA TOMITA

Gând razleț (Un altfel de articol!): POVESTEA LUI NEA TOMITA

Daniela Sarbu

15 Aprilie 2020

 

Pe nea  Tomiță, pe numele lui Petru Iosif Toma, l-am cunoscut  anul 2015, înaintea sărbatorilor, când mi-am uitat portofelul cu o suma importantă de bani, în coșul de cumpărături,  la un magazin. L-a găsit în momentul în care a strâns carucioarele, a remarcat că sunt bani, nu i-a numarat pentru că s-a gândit probabil că nu se cade și l-a dat unui coleg  ca să caute pe internet numele firmei din portofel. Și așa am recuperat ceea ce pierdusem, în  aproximativ 40 de minute.

Cand l-am cunoscut și am dorit să mă revanșez mi-a spus blând și blajin: “Am bani doamnă. Rugați-vă pentru mine. Muncesc aici ca să plec în fiecare an, de Sărbatoarea Pascală la Ierusalim”.

Cu nea Tomită  am ținut legătura de atunci. M-a sunat înainte de plecarea la Ierusalim,  ne-am întâlnit de Crăciun pentru a ne ura “Sărbători fericite”, și m-a sunat după ce a venit din călătorie.  Îmi pregatise un dar: mir și o icoană din Tara Sfântă. Mi-a dat cadou și trei din cărțile scrise de el: “Din impresiile unui pelerin în Tara Sfântă”; “Poezii de suflet pentru suflet”  și  “Pelerin pe drumul crucii”.

“[…] Cuprinși de un fior sacru și de un sentiment de mare bucurie, cu inimă tremurândă am sărutat cu smerenie și evlavie ,”urmele picioarelor Domnului” pe care le-am atins cu fruntea și cu toată ființa mea….”...scrie nea Tomiță în una din cărțile dumnealui.

Așa că dacă aveti ocazia să mergeți la magazinul Billa  din zona Soarelui, în Timișoara, să vă opriți să dați mâna cu nea Tomiță. Merită să savurați momentul în care strângeți o mână aspră de muncă, dar caldă a unui om curat, sensibil și apărut parcă din neant ca să mă învețe cât de ușor se poate obtine uneori starea de plenitudine.

Asa as fi indemnat atunci , acum 5 ani, acum 4 ani, acum 3 ani.Dar azi nu mai pot pentru ca este alt magazin aacolo, nea Tomita nu a mai fost angajat, ca nu a corespuns. Si nu mai stiu nimic de el.Dar am credinta ca este bine, calauzit de lumina lui interioara. Daca l-as intalni i-as spune doar ca am ajuns in final la Ierusalim.Si, potrivit unui prieten, vorbesc de viata mea inainte de Ierusalim si de viata mea dupa Ierusalim.

Un timp minunat tuturor vă doresc.